Ondersteuning voor Blinden en Slechtzienden in Nederland: Organisaties en Evenementen die Helpen

Een overzicht van de belangrijkste organisaties zoals UWV, Visio en Bartiméus, en evenementen zoals de Oogbeurs die mensen met een visuele beperking ondersteunen.

October 15, 2024
Remke van Bartimeus Fonds spreekt op Inclusive Innovations 2023

In Nederland zijn er veel mogelijkheden en organisaties die mensen die blind of slechtziend zijn ondersteunen, zowel in het dagelijks leven als op het gebied van werk en onderwijs. Deze ondersteuning kan variëren van hulpmiddelen tot advies, trainingen en revalidatie.

UWV

Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) biedt financiële steun voor mensen met een visuele beperking die hulpmiddelen nodig hebben voor werk, re-integratie of onderwijs. Hulpmiddelen zoals de Envision Glasses komen in aanmerking voor vergoeding als ze noodzakelijk zijn om werk of studie te kunnen blijven doen. Het UWV helpt ook met het vinden van aanpassingen in de werkomgeving of met coaching​.

Visio

Visio is een expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking. Zij bieden revalidatie, advies en hulpmiddelen voor mensen die slechtziend of blind zijn. Visio helpt ook bij werkgerelateerde vraagstukken en biedt cursussen en trainingen om zelfstandigheid te vergroten. Daarnaast kunnen mensen bij Visio terecht voor woon- en leeshulpmiddelen​.

Bartiméus

Bartiméus is een andere belangrijke organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een visuele beperking. Ze helpen mensen van alle leeftijden met advies, revalidatie en onderwijsbegeleiding. Bartiméus biedt ook werkondersteuning en helpt mensen met een visuele beperking bij het vinden van geschikte banen en de nodige aanpassingen​.

Oogvereniging en de Oogbeurs

De Oogvereniging is een belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Zij organiseren diverse activiteiten en bijeenkomsten, waaronder de jaarlijkse Oogbeurs. Dit evenement is een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen met een visuele beperking en biedt informatie over de nieuwste hulpmiddelen, technologieën en diensten. Het is een kans om te netwerken en om meer te leren over de mogelijkheden voor zelfstandigheid​.

Andere initiatieven en evenementen

Naast de Oogbeurs zijn er ook lokale oogcafés en bijeenkomsten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Hier komen vaak professionals van organisaties zoals Visio en Bartiméus langs om advies te geven en te informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen en technologie​.

In Nederland zijn er dus veel mogelijkheden voor mensen die blind of slechtziend zijn om de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben, zowel via grote organisaties zoals UWV, Visio en Bartiméus, als via evenementen zoals de Oogbeurs en lokale initiatieven.